A pöndölyösök nyara

Tánccsoportunk idén is igen mozgalmas nyári időszakot tudhat maga mögött, amire szívesen tekintünk vissza, így következzen egy kis összefoglaló arról, hogy mi minden történt velünk az elmúlt hónapokban.

Júniusban rögtön egy nagy rendezvénnyel indítottuk a szünetet, hiszen idén is megtartottuk a már hagyománnyá vált Szent Iván éji rendezvényünket, a tűzugrást. Ez alkalommal a Csángálló zenekar koncertje nyitotta meg az eseményt, majd a tűzugrás után szintén az ő muzsikájukra mulathattak az érdeklődők a táncházban.

A tanév végeztével, ahogy idejük engedte, oktatóink és segítőink nekikezdtek ruhatárunk kitakarításának, sor került jónéhány karbantartási feladat elvégzésére, majd rendszerezésre, míg végül minden darab elnyerte régi-új helyét.

Június végén már rögtön annyira hiányoltuk egymás társaságát, hogy gyorsan összejöttünk egy vidám délutánra a KBSK tornatermében, ahol tanúi lehettünk a fiúk hatalmas küzdelmének egy focimeccs keretében, avagy lezajlott az UEFA Champions Liga döntője Pöndöly módra.

Következő héten sok-sok kicsi és nagy pöndölyös indult Kiskunmajsára, a méltán híres Lurkó táborba. A korábbi évekhez hasonlóan oktatóink, Kirch Zoltán és Podpácz Beáta, táncot, Papp Cili pedig éneket tanítottak a résztvevőknek, táncosaink életkoruknak megfelelő csoportokban különböző tájegységek táncait sajátíthatták el, egyes pöndölyösök pedig a média csapat tagjaként, vagy tábori anyukaként önkéntes munkájukkal segítették a rendezvényt.

Egy másik tábor júliusban nagy meglepetést tartogatott valakinek. Tanítónk, Kirch Zoltán nyárádselyei táborozás közben lepte meg feleségét, Beát azzal, hogy a Bekecs tetőre tett kirándulás során a gyönyörű helyen található kápolnában 15 év polgári házasság után Isten színe előtt is megerősítették esküjüket. A csodás élményt még feledhetetlenebbé tette számukra, hogy tanúként Nyárádselye adatközlő táncosai Siklódi Tamás és felesége Anna, valamint Fülöp László és felesége Irénke is részt vett a szertartáson.

Miközben a táncosok a nyári szünet és a táborozás örömeit élvezték, a háttérmunka nem pihent, pályázati elszámolás készült, a fiúk ruhatárának bővítésére pedig mellényeket, nadrágokat varrattunk.

Augusztus elején a Vörös rezesbanda és a nagy Pöndöly egy része részt vehetett egykori táncosunk, tanárunk, tánccsoportunk alapító tagja, Ruzsinszky Emma és kedvese, Radák Marci lagziján. Ugyan Emmát a szerelem Mosonmagyaróvár mellé sodorta, mégis a résztvevők segítségével sikerült őt úgy férjhez adnunk a kedves kis határmenti falucskában, Levélen, ahogy azt Baranyában szokás, rezesbandával kikérve, zenével a falun végigvonulva, aztán hatalmas bulit kerekítve.

Augusztus végéhez közeledve sor került az utánpótlás csoportjainknak szervezett nyári táborra is, idén új helyszínen Balatonfenyvesen. Nyemcsok Pál és felesége, Kárpáti Katalin bökönyi táncokat tanítottak a gyerekeknek, míg állandó oktatóink, Kirch Zoltán és felesége, Podpácz Beáta a pálpataki táncanyaggal ismertették meg a legnagyobbakat. 60 gyermek élvezhette a táncoktatáson kívül a népi énektanítást Papp Cilivel, a kézműves foglalkozásokat Käsz Ildikóval, az esti sorversenyt, „lekvárfőzést”, „Ki mit tud?” versenyt és persze a próbák utáni balatoni csobbanást.

Végül a nyár csodás lezárásaként a tánccsoport nagy része együtt ünnepelte Kapitány Dórival és Szebeni Zsoltival életük egybekötését Kozármislenyben, majd hajnalig tartó buli következett a pécsi Kikelet Étteremben.

« 1 A 3 »