Fellépések, programok

Szennai szólótánc verseny

0

2017. november 4-én rendezték a Regionális Szólótánc Versenyt Szennán, ahová 14 Pöndölyös táncos nevezett.
02
A három tagú zsűri (Bakonyi Erika, Sikentácz Szilveszter, Kökény Richárd) arany, ezüst, bronz, oklevél kategóriákban adott ki díjakat. (Azt, hogy ki jut tovább a szarvasi országos döntőbe, később mondják meg.)

Simon Luca - Bleszák Léna
ezüst

Horváth Gyula - Kirch Sára
bronz

Budaházy Szabolcs
arany és különdíj

László Rebeka
arany és különdíj

Bakó Bence
ezüst párosban, arany és különdíj szólóban

Szilágyi Máté
bronz

Zsoldos István
ezüst

Polics Márkó - Takács Katalin
bronz

Varga Enikő
ezüst

Bakó Máté
arany

Kugelmann Panna
ezüst

Gratulálunk!
06Felkészítők: Kirch Zoltán, Podpácz Beáta, Németh Csilla és Ruzsinszky Emma

Köszönjük!

Köszönjük a videofelvételeket Polics Gergőnek!

Köszönjük az EFAMI és a szülők támogatását, segítségét!

Elmúltak a komlói Napok

0

Az idei Komlói Napok sem múlhattak el Pöndölyös programok nélkül.
A megnyitó műsorban az Ovispöndöly és Mozaikos vendégeink léptek fel. Cikk a Komlói Újságban.

A baróti Mozaik Aeorbik és Moderntánc csoport mellett vendégeink voltak a párkányi Kisbojtár tánccsoport táncosai is.
Szombat este közös kézműveskedést és táncházat tartottunk a Közösségek Házában.
Vasárnap az Eszperantó téri nagyszínpadon adtunk közös műsort, ahol Polics József polgármester is köszöntötte vendégeinket. Az időjárás kegyes volt hozzánk, az eső megvárta a műsor végét.
24
Köszönjük a szülők, a vendégfogadó családok segítségét és támogatását!

Képek a képtárban...

Videók: Apró-, Pici-, Kispöndöly: Felcsíki vásáron Baróti Mozaik 1. - Kispöndöly - Pipitér: Összefonódás Tövisháton - Pöndöly: Vajdaszentiványi - párkányi Kisbojtár 1. - 2.

A Komlói Napokon

0

Idén is részt veszünk a komlói napok programjában.
KN2017 Fej
Ezekben a napokban fogadjuk barátainkat, a baróti Mozaik Aerobik és Moderntánc csoportot és a párkányi Kisbojtár táncegyüttest.

Augusztus 31. csütörtök 18 óra
Múzeumkert
SZÁRBA SZÖKKENŐ JÖVŐNK
A Komlói Napok és Bányásznap megnyitója és Zsolnay kalászok ünnepség
közreműködik: a baróti Mozaik csoport, és a Pöndöly ovis csoportja (Käsz Ildikó és Bischoffné Matyó Míra vezetésével)

Szeptember 3. vasárnap 10-12 óráig
Eszperantó tér
NÉPTÁNC
Pöndöly és vendégei (Barót és Párkány), Fekete Láng

A Komlói Napok és Bányásznap 2017. programja

Pöndöly-utánpótlás tábor

0

2017. augusztus 25-27.
Alsómocsolád

A Pöndöly utánpótlás-csoportjai a szokásos nyár végi tánctáborban készülődtek a következő évre. Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is az alsómocsoládi turisztikai központban tölthetett 3 izgalmas napot 55 táncos.
20170826 113627

Az Apró-, Pici- és Kispöndölyösök a felcsíki hagyományokkal ismerkedhettek meg. A tábor programját Kirch Zoltán, Podpácz Beáta, Németh Csilla és Ruzsinszky Emma táncoktatók állították össze. Az idei évben több felnőtt segítőjük is volt:
  • Ignácz Krisztián és Mészáros Dávid táncot tanítottak,
  • Käsz Ildikó és Bischoffné Matyó Mira, akik kézműveskedtek,
  • Hegedűs Blanka és Bischoff László muzsikáltak,
  • Deáky Péter éneket tanított.

Köszönhetően a több mint tíz pöndölyös felnőttnek az idei tábor programja nagyon változatos volt: a felcsíki táncok és énekek mellett kézművekedhettek a résztvevők, volt kenuzás, rémségek éjszakája és rókavadászat, és a Ki-mi-tud?-on is felvillanthatták tehetségüket a gyerekek.
20170826 DSCN5719

A táborban készült felcsiki koreográfiát a Komlói Napokon mutatják be a táncosok, az Eszperantó téri nagyszínpadon, 2017. szeptember 3-án, vasárnap 10 órakor.Képek a képtárban...

Pöndölyösök Györgyfalván

0

Egy hűvös vasárnap hajnalban a komlói Pöndöly Néptáncegyüttes elindult az erdélyi Györgyfalva felé, hogy a tagok több év után végre újra együtt részt vehessenek egy táborban és új táncanyagot tanulhassanak, hiszen Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap 2 millió forinttal támogatta a 20 éves Pöndöly Néptáncegyüttes részvételét a július 16–23. közötti hagyományos Györgyfalvi Népzene és Néptánctáborban.
10
Az odafelé vezető úton közkívánatra pihenőt tartott a csoport Körösfőn, ahol a helyiektől még eredeti viseleteket lehet vásárolni. (A megállónak olyan nagy sikere volt, hogy a hazafelé vezető úton szintén meg kellett itt állni, nehogy valaki alsószoknya, vagy ing nélkül maradjon.) Vacsoratájban érkeztek meg Gyögyfalvára, ahol evés után máris a nyitóest várta a táncosokat. Itt már láthatták is táncolni egyik-másik helyi hagyományőrző táncost.
Hétfőtől szombatig minden nap délelőtt és délután is táncoktatás várta a táborozókat. Az oktatás gyermek, ifjúági és felnőtt csoportban zajlott. A táncegyüttes néhány fiatalabb tagja az ifjúsági csoportban tanult, míg a csoport többsége a felnőttek között táncolt, Busai Zsuzsi és Busai Norbi vezetésével. A páros már korábban is oktatta a csoportot, így szinte minden táncossal régi ismerősként köszöntötték egymást. Természetesen szakértelmük most sem okozott csalódást, tervezetten felépített próbáik során a táncosok lépésről-lépésre haladva sajátíthatták el a táncanyagot, azonban rögtön apróságokat is említettek, amire érdemes figyelni, így minden tudásszintű táncos megtalálhatta a számára kihívást jelentő feladatot. A délutáni próbák után egy helyi énekestől tanulhatták meg a táborozók a falu dalait.
19
A reggeli, ebéd és vacsora során a táborozók megismerhették a helyi ízeket, hiszen falubeli asszonyok készítették az ételeket, szintén helyiek által megtermelt alapanyagokból, lelkes önkéntes fiatalok segítségével.
A szervezők lelkességét bizonyítja az is, hogy minden estére készültek valamilyen extra programmal a táborozóknak, így többek között meghallgathatták az ifi csoport oktatóinak érdekes beszámolóját, amiben az amerikai magyarok hagyományőrző tevékenységéről szerzett tapasztalataikat osztották meg. Egy másik este Marosán Csaba, színművész előadására került sor, azután pedig a györgyfalvi hagyományőrző táncosok tolmácsolásában láthattuk a tanult táncokat és mulathattunk velük a táncházban. A hét közepén egy fél napos pihenőt is beiktattak a programba a gondos szervezők. Ennek keretében a közelben lévő sós vizű tóhoz szerveztek vezetett túrát. A nagy meleg ellenére sokan vállalták a 40 perces gyalogutat, és szép délutánt töltöttek a különleges tónál.
08
A hét végére minden korcsoport a tánctanárok segítségével összeállított egy rövidke műsorszámot, amit szombaton egy gála keretében mutattak be. A gála helyszínére az egész tábor együtt vonult le a táborból, zenélve, énekelve, helyenként megállva és táncolva. A helyiek kiálltak a kapukba és mosolyogva integettek, hatalmas élmény volt.
A gála során a falusiak, főleg a hagyományőrzők arcán láthatták a táncosok, hogy velük énekelnek, legszívesebben felpattannának velük együtt táncolni is. A szemükben látszott a hála, amiért ilyen sokan az ő táncukat, zenéjüket, énekeiket tanulták egy héten keresztül, és ez által tovább éltetik hagyományaikat. Némelyikük el is érzékenyült, ami a táborozók számára sokat jelentett.
A táncosok köszönik a Nemzeti Kulturális Alapnak és dr. Hoppál Péternek, hogy nem csak ők gazdagodhattak számtalan élménnyel, de adhattak is valamit a helyieknek, ami igazán emlékezetes marad számukra.

Szalóki Petra
Programunk az NKA támogatásával valósult meg.

Tűzugrás

0

2017. június 24., szombat 20:00
Komló, 48-as tér (eső esetén KH)

Tuzugras2017 Komlo

Szent Iván éji Tűzugrás - sokadszor. Most ismét a Kórusfesztivál alkalmából a vendégkórusokkal.
A program Lakner Tamás vezetésével OpenSinginggel (közös énekléssel kezdődik), majd táncházzal folytatódik a székesfehérvári Galiba zenekar kíséretével, melynek prímása Szileszki Angéla.

A Kispöndöly-Pipitér csoport a Kórusfesztivál megnyitó műsorában is bemutatja szilágysági táncait 2017. június 23-án, pénteken 16.30-kor a komlói SPortközpontban.

21FESZT Program

Méta Fesztivál 2017.

0

Az idei évben is - most már hagyományosan - ott voltunk a balatonboglári Méta Fesztiválon. Métáztunk, táncoltunk, fürödtünk, mulattunk, pünkösdi királyt választottunk - nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon szépen köszönjük a gyerekeknek a szuper hozzáállást, akarást, teljesítményt, amivel neki indultak ennek a fesztiválnak.

A Picipöndöly, a Kispöndöly és az Aprópöndöly közös bukovinai koreográfiáját mutatták be Otthonról hazafelé címmel. Az értékelésen csupa jó dolgokat mondtak, dicsérték őket, minket is. A 4 tagú szakmai zsűritől (Fejér Erika, Tintér Gabriella, Gál-Dobos Beáta, Taba Csaba) több 10-est, összességében 140 pontot kaptunk - ami igen jónak számít! Igazán büszke lehet mindenki a lelkes csapatra, mert nagyon szépen megállták a helyüket.Köszönjük a szülők támogató hozzáállását, folyamatos segítségét, szurkolását!
Köszönjük a remek muzsikát Csávás Attilának, Bobár Zoltánnak és a Vörös Rezesbandának!
... és köszönjük mindenkinek, aki valamivel hozzájárult ehhez a hétvégéhez!Képek... (Nagyonjófotó - a Méta Fesztivál hivatalos fényképésze - és mások)

Méta Fesztivál onlájn

0

47317120404033617 Meta Fesztival

A Méta Fesztivál ideje alatt (2017. június 4-5.) itt láthatóak az előadások:


Szurkoljunk a Pöndölyösökért!

Csoportjaink éves műsora

0

170609 P Nd Ly

Tésenfán

0

217. május 27-én a „Kulturális alapellátás támogatása 1000 fő alatti kistelepülések számára” pályázati program keretében Tésen fán jártunk. A rendezvényt Hoppál Péter kultúrális államtitkár nyitotta meg.
A Pöndöly és az Aprópöndöly táncegyüttesek feladata az Ormánsági népzene, néptánc, hagyományok bemutatása és táncház tartása volt, a Sárarany zenekarral.
Gazdag programmal készültünk, amelyet idő hiányában nem tudtunk teljességében bemutatni.

02

Képek a képtárban... (Hoppál Péter, László Lénárd - köszönjük nekik!)
Köszönjük mindenkinek, aki aktívan hozzájárult az előkészületekhez!

Szilágyságban

0

2017. május 19-tól 22-ig a Pipitér és a Picipöndöly a Szilágyságban jártak.

Sok élménnyel tértek vissza!

Tiszán innen...

0

2017. május 20-án Budapesten a "Tiszán innen, Dunán túl" Országos Népdaléneklési Verseny országos döntőjében Kugelmann Panna és Takács Katalin az I, (7-8. osztályos) korcsoportban, kisegyüttes kategóriában mohácsi népdalokkal ezüst minősítést szerzett.

18622723 441511982874790 947252275 N


18601670 441512766208045 1338371623 N


18582637 1873735129569292 3952872372780002998 N

Köszönjük a szülők segítségét és támogatását!

A táncművészetisek műsora

0

2017. május 18-ána a Komlói Színházban láthattuk a Magyar Támcművészeti Egyetem végzős hallgatóinak vizsgaelőadását. Péntek Dominik osztálya kétszer hetven perces műsorral, energikus és látványos táncolással hódította meg a komlói közönség szívét.
A sikert nagy érdeklődés előlegezte meg, és a műsor előtt Dominik néhány szóval vezette be a műsort: mesélt a 6 évvel ezelőtti előadásról, ahol Barka Dávid vizsgaelőadását láthattuk, és ami után egy év alatt anyukája meg tudta győzni, hogy táncosként tanuljon tovább, Dávid a budapesti kezdetekkor is segítette és figyelt rá... Megköszönte Németh Csillának, hogy 3 éves korában megszerettette vele a táncot, és Kirch Zoltánnak, hogy 11 év alatt eljuttatta a Főiskola (azóta Egyetem) kapujába. Végül megköszönte mestereinek, hogy átadták tudásuk legjavát.
A hosszú műsor pillanatok alatt véget ért, a produkciókat a közönség lelkes tapssal viszonozta.

351

Köszönjük...

Köszönjük - legelőször is - Péntek Dominik családjának, elsősorban Varga Tündének, hogy háziasszonya volt a rendezvénynek!
Köszönjük a Magyar Táncművészeti Egyetemnek, mestereknek és a tanítványainak, hogy a Komlón láthattuk a végzős néptáncosok vizsgaelőadását!
Köszönjük a barátoknak, családnak, ismerősöknek, Pöndölyös szülőknek, Polics József Polgármester Úrnak, a Pécsváradi Aranycipó Kft.-nek, a Kodály Zoltán Általános Iskolának, a Színház és a KH dolgozóinak, hogy hozzájárultak a csoport vendégül látásához!
Köszönjük a Rákos Ildikó fotószalonnak a fényképezést!

Képek a képtárban...

A Nemzeti Színházban

0

2017. május 17-én este este kis csapatunk Budapesten járt a Nemzeti Színházba, ahol két hivatásos néptáncegyüttes műsorát nézték meg.

2017 05 17 A

2017 05 17 B

Hatalmas élmény volt, reméljük még lesz ilyen.

Sűrűrántás tábor – Dunasziget

0

A nagy sikerre való tekintettel Radák Marciék idén is meghirdetik népzenei táborukat!

Időpont: 2017. július 10-15.
Érkezés: 10-én reggel (messziről jövőknek megoldható a vasárnap este is)
Haza indulás: 16-án bármikor
Helyszín: 9226 Dunasziget Fő utca 63. - Dunaszigeti Általános Iskola

Tábor témája: Bukovinai muzsika és ének
Tanárok: Sárarany zenekar tagjai - ének, 4 szintű hegedű csoport, brácsa, bőgő
Tábor díja: 25.000Ft/fő (magában foglalja a szállást, ellátást és az oktatás díját)
Szállás: Iskolában matracokon (csak hálózsákot, kispárnát, stb... kell hozni)

A jedi visszatér

0

DomiA 20 éves jubileumi műsor (Pöndölyökkel ezelőtt) egyik meglepetés vendége, a volt tanítvány, Péntek Dominik látogat újra a Komlói Színházba.
Ezúttal, mint végzős táncművész hallgató; társaival együtt vizsgaelőadásuk műsorát mutatják be a komlói közönségnek.

„…az életnek tanulunk”

A Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművész BA néptánc specializáció
végzős táncművész hallgatóinak műsora

A pályakezdés előtt álló hallgatók tanulmányaik befejezésének csúcspontja a „koncertvizsga”. Ez az előadás jön Komlóra, amely itt kerül először bemutatásra. A műsor két részből áll, melynek első része a műfaji, stílusbeli többszínűséget mutatja be. A moderntánc-képzés eredményeinek bemutatása mellett - mely Kulcsár Noémi és Topolánszky Tamás nevéhez kötődik -, a hivatásos együttesek és meghívott koreográfusok (Foltin Jolán, Horváth Zsófia, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor, Zsuráfszky Zoltán és Vári Bertalan) koreográfiáit vagy azok részleteit adják elő a hallgatók.

A második félidőben a - specializációnak megfelelően - néptánc összeállítás kerül bemutatásra a Kárpát-medence emblematikus területeiről. A II. rész a képzés néptánc oktatóinak (Appelshoffer János, Béres Anikó, Hortobágyi Gyöngyvér, Ónodi Béla és Végső Miklós) összeállítása.

A műsorban közreműködik Pálházi Bence Bandája.

18 MTE Vizsgaeloadas
A fotók Mészáros Csaba felvételei.

Belépő: 600 Ft
A program Dominik családja és a Pöndöly Egyesület közös szervezésében valósul meg.
Köszönettel fogadjuk a közönség további támogatását (adomány, sütemény, ital).

II. Pöndöly Támogatói Bál

0

XLVI. Schneider Lajos Népdaléneklési és Népzenei Tehetségkutató Verseny

0

2017. február 27-én, a Mohácson megrendezett találkozón a Pöndölyös népzenészek és népdalénekesek is jelen voltak, és szép sikereket értek el.

01

A komlóiak a háromtagú zsűritől (Herczku Ági, Sebő Ferenc és Eredics Gábor) a következő díjazásban részesültek:

Réti Pipitér
Kiemelt arany minősítés
Bleszák Tamara, Iván Nikolett, Cserti Réka, Haraszti Cecília, László Rebeka, Fehér Anna Erzsébet
Felkészítők: Németh Csilla, Deáky Péter

Múth Ádám
Kiemelt arany minősítés
Felkészítő: Deáky Péter

Kirch Boróka
Ezüst minősítés
Felkészítő: Papp Cecília

Hegedűs banda
Arany minősítés
Hegedűs Blanka - hegedű, Hegedűs Botond - nagybőgő
Km.: Kiss Alfréd - cimbalom, Mészárso Vince - brácsa
Felkészítő: Radák Márton, Takács Rita, Dénes Ábel, Péter Tamás, Kiss Alfréd és Mészáros Vince


Köszönjük az EFAMI támogatását!

Képek a képtárban...

Virágos Komló

0

2017. január 27-én a Nemzetiségek Házában tartották a Virágos Komló városzépítő mozgalom díjátadóünnepségét. A műsorban Hegedűs Blanka és Múth Ádám muzsikált.

650x433

http://www.komloiujsag.hu

A Díszítőművészeti műhely kiállításán

0

2017. január 18-án a Közösségek Háza Czanik galériájában nyílt meg a Díszítőművészeti Műhely kiállitása. A kiállítás megnyitóműsorában Kugelmann Panna és Takács Katalin énekeltek.

18

www.komloiujsag.hu/
Ugrás az oldalra 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Utolsó

Havi hírek 2018

Dátum / idő