Pöndölyösök Györgyfalván

0

Egy hűvös vasárnap hajnalban a komlói Pöndöly Néptáncegyüttes elindult az erdélyi Györgyfalva felé, hogy a tagok több év után végre újra együtt részt vehessenek egy táborban és új táncanyagot tanulhassanak, hiszen Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap 2 millió forinttal támogatta a 20 éves Pöndöly Néptáncegyüttes részvételét a július 16–23. közötti hagyományos Györgyfalvi Népzene és Néptánctáborban.
10
Az odafelé vezető úton közkívánatra pihenőt tartott a csoport Körösfőn, ahol a helyiektől még eredeti viseleteket lehet vásárolni. (A megállónak olyan nagy sikere volt, hogy a hazafelé vezető úton szintén meg kellett itt állni, nehogy valaki alsószoknya, vagy ing nélkül maradjon.) Vacsoratájban érkeztek meg Gyögyfalvára, ahol evés után máris a nyitóest várta a táncosokat. Itt már láthatták is táncolni egyik-másik helyi hagyományőrző táncost.
Hétfőtől szombatig minden nap délelőtt és délután is táncoktatás várta a táborozókat. Az oktatás gyermek, ifjúági és felnőtt csoportban zajlott. A táncegyüttes néhány fiatalabb tagja az ifjúsági csoportban tanult, míg a csoport többsége a felnőttek között táncolt, Busai Zsuzsi és Busai Norbi vezetésével. A páros már korábban is oktatta a csoportot, így szinte minden táncossal régi ismerősként köszöntötték egymást. Természetesen szakértelmük most sem okozott csalódást, tervezetten felépített próbáik során a táncosok lépésről-lépésre haladva sajátíthatták el a táncanyagot, azonban rögtön apróságokat is említettek, amire érdemes figyelni, így minden tudásszintű táncos megtalálhatta a számára kihívást jelentő feladatot. A délutáni próbák után egy helyi énekestől tanulhatták meg a táborozók a falu dalait.
19
A reggeli, ebéd és vacsora során a táborozók megismerhették a helyi ízeket, hiszen falubeli asszonyok készítették az ételeket, szintén helyiek által megtermelt alapanyagokból, lelkes önkéntes fiatalok segítségével.
A szervezők lelkességét bizonyítja az is, hogy minden estére készültek valamilyen extra programmal a táborozóknak, így többek között meghallgathatták az ifi csoport oktatóinak érdekes beszámolóját, amiben az amerikai magyarok hagyományőrző tevékenységéről szerzett tapasztalataikat osztották meg. Egy másik este Marosán Csaba, színművész előadására került sor, azután pedig a györgyfalvi hagyományőrző táncosok tolmácsolásában láthattuk a tanult táncokat és mulathattunk velük a táncházban. A hét közepén egy fél napos pihenőt is beiktattak a programba a gondos szervezők. Ennek keretében a közelben lévő sós vizű tóhoz szerveztek vezetett túrát. A nagy meleg ellenére sokan vállalták a 40 perces gyalogutat, és szép délutánt töltöttek a különleges tónál.
08
A hét végére minden korcsoport a tánctanárok segítségével összeállított egy rövidke műsorszámot, amit szombaton egy gála keretében mutattak be. A gála helyszínére az egész tábor együtt vonult le a táborból, zenélve, énekelve, helyenként megállva és táncolva. A helyiek kiálltak a kapukba és mosolyogva integettek, hatalmas élmény volt.
A gála során a falusiak, főleg a hagyományőrzők arcán láthatták a táncosok, hogy velük énekelnek, legszívesebben felpattannának velük együtt táncolni is. A szemükben látszott a hála, amiért ilyen sokan az ő táncukat, zenéjüket, énekeiket tanulták egy héten keresztül, és ez által tovább éltetik hagyományaikat. Némelyikük el is érzékenyült, ami a táborozók számára sokat jelentett.
A táncosok köszönik a Nemzeti Kulturális Alapnak és dr. Hoppál Péternek, hogy nem csak ők gazdagodhattak számtalan élménnyel, de adhattak is valamit a helyieknek, ami igazán emlékezetes marad számukra.

Szalóki Petra
Programunk az NKA támogatásával valósult meg.

Régebbi hírek...

Havi hírek 2017

Dátum / idő